Warning: Declaration of description_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/1/1/3/jerpadesign.com/httpd.www/gc/wp-content/themes/Karma/functions/global/nav-output.php on line 0 Warning: Declaration of sub_nav_walker::end_lvl(&$output, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_lvl(&$output, $depth = 0, $args = Array) in /customers/1/1/3/jerpadesign.com/httpd.www/gc/wp-content/themes/Karma/functions/global/nav-output.php on line 0 Warning: Declaration of sub_nav_walker::start_el(&$output, $item, $depth, $args) should be compatible with Walker_Nav_Menu::start_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /customers/1/1/3/jerpadesign.com/httpd.www/gc/wp-content/themes/Karma/functions/global/nav-output.php on line 0 Warning: Declaration of sub_nav_walker::end_el(&$output, $item, $depth) should be compatible with Walker_Nav_Menu::end_el(&$output, $item, $depth = 0, $args = Array) in /customers/1/1/3/jerpadesign.com/httpd.www/gc/wp-content/themes/Karma/functions/global/nav-output.php on line 0 FA:s Sommargård « GeoCaching med J3rp4

FA:s Sommargård

Denna cache är arkiverad pga att de tog bort skylten och att verksamheten tydligen har upphört.


GC3WA5D | 2012-09-07 | D:1 / T:2,5 | Small
FTF: Kvarndammen


Grosshandlare Johan Westergren drev framgångsrikt ett stort företag fram till sin död 1917, då det såldes till AB Hakon Svensson i Västerås - det som senare blev ICA.

Änkan donerade efter makens död stora summor pengar till välgörenhet, bl.a. 300.000 kr till uppförande av en av Gävle vackraste monumentalbyggnader, "Johan och Lotten Westergrens Stiftelse 1925 - 1926" numera ägd av Gävle kommun. Byggnaden används idag som studentbostäder.

Johan och hans Lotten hade inga egna barn. När maken hade avlidit donerade Lotten Westergren parets fina sommarhus till Frälsningsarmén. Året var 1919 och det blev starten för barnkoloniverksamheten i Rörberg, någon mil utanför Gävle.

Huvudbyggnaden brann ner i december 1991. En ny byggnad stod klar lagom till 75-årshögtiden i juni 1994.

Då jag som barn bodde hos min mormor och morfar i närheten cyklade man förbi här titt som tätt. Man hade fått förklarat att det var barn från ”stan” som var här under somrarna. Ibland stod det nån unge vid staketet intill stora vägen och tittade, som om de var fångar. De var nog i samma ålder som en själv.

Ibland hände det att de hade auktion på området och att man fick alltid med sig något litet hem.

Men efter branden kändes det som att det inte blev samma kollo som det var innan, huset i sig blev för ”funkigt” och inte lika sommarstugeaktigt som det var innan. Barnen blev färre och marken växte igen mer o mer. Det som finns nu som inte fanns då är väl poolen.

 

När jag började lägga ut cacher så hade jag några mål om var jag ville placera dessa. Här var en. Mitt mål var den skulle vara var också klart men hur jag skulle få dit den blev aldrig klart.
Så en dag sprang jag på en ståltråd i ladugården och den var rätt seg att böja. Provade att tejpa fast den på en burk och det verkade fungera. Så jag gjorde i ordning två stycken. Skrev på GC-koden, gjorde nya remsor, anv de nya plastfickorna jag inhandlade för längesen och stoppade i lite bytessaker och en penna samt en avfuktningspåse. Sen om den hjälper eller inte återstår att se.

Åkte iväg med bilen kom till platsen och skylten var mycket högre upp än vad jag hade tänkt mig. Mina 168cm räckte inte långt. Hämtade bärstolen från bilen och kom upp, men den tid jag la ut burken var inte optimal. Alla verkade sluta sina jobb och var på väg hem. Men jag fick upp den till slut. Dock tyckte jag att man såg den för bra om man kom ut från kollot. Så vid en annan tidpunkt var jag tillbaka och flyttade den till den mittersta pinnen och mot skogen till och denna gång såg man knappt burken.

Det återstår att se om folk kan hänga tillbaka den på samma ställe, men de kanske flyttar på den för att de inte når upp.